Хоро се вие, извива

От едно известно време насам се събуждам само с две мисли в главата си: "Лети ми се! и "Танцува ми се!"… Ставам и …отивам на работа!
Само дебна прогнозите за времето и правя планове, уговорки и други излишни неща, докато стане събота, та дано тръгнем за Сопот. През останалото време чакам да дойде вторник и после четвъртък, да приключа с работата, за да отида да потанцувам.
Поканиха ме на хорото в клуб "Чанове". Хванах се преди месец /няма и толкова/ и част от душата ми остана там. И не се пуснах повече, нито пък смятам да го правя.
"Кръвта вода не става" - чувала съм го много пъти и не е значело нищо. Елате и ни вижте хорото и хореографите и ще разберете значението на това банално словосъчетание.

***

На 22 април 2007 г. в зала "Триадица" се проведе едно своеобразно надиграване на любителски клубове за народни танци от цялата страна /"Първи градски фестивал"/, организирано от столичния район "Триадица", спортен клуб "Триадица" и читалище "Димитър Динев" и носещо гръмкото име "Хоро се вие, извива"!
Като за първи път, организацията беше екстра. Почнаха навреме, свършиха - когато му дойде времето…
Аз се оказах едновременно и "в кухнята", и в публиката. Какво ставаше в кухнята? Нищо ново: трепети, вълнения, тренировки, притеснения, подготовка, жълти тениски…
В публиката: и там вълнение, няма как! На конкурс като на конкурс!
Гледах от високо /20-я ред/. Участваха 21 клуба, с повече от 500 танцьори, разделени на две групи, защото залата не пожела да ги побере наведнъж! Клубовете бяха представени от млади хора - усмихнати и красиви, одухотворени от танца и емоцията!
Извиваха се по десет хора наведнъж, в най-различни форми и цветове. Отгоре изглеждаше като свежа пролетна полянка, покрита с цъфнали лалета, маргаритки и жълтурчета /точно 73 броя ;)/, приятелски полюшвани от лек ветрец!
Тази красота продължи цели пет /астрономически/ часа!
Към края вече всички танцуваха на общо хоро - и танцьори, и публика, в очакване на резултатите от конкурса.
Знаех резултата още след втория кръг, но Някой не искаше да ми повярва Има ли нужда да казвам, че "Чанове"-те са недостижими и спечелиха първото място?! Не, нали?
Нещо повече, след края на този първи конкурс, знам какво ще стане догодина, пък и после… Тези, които сега дойдоха с 5-6 танцьора от клуб, догодина ще дойдат с 50. Ние, обаче, ще бъдем 150, отново танцуващи като един и пак ще ги "смачкаме" ;). По-следващата година вече всички ще искат да танцуват в "Чанове" и Миленка и Коцето /нашите хореографи/ ще се чудят какво да ги правят и "Чанове" от клуб ще порасне в школа! А после ще заминем за някоя близка или далечна братска страна, за да й покажем какво значи изречението "Дръж се, земьо, "Чанове" те газят!"
Знам и още нещо! Знам, че докато има харизматични личности като Милена и Костадин Господинови, които да увличат, интригуват и заразяват, народните танци ще са не само традиция, а изкуство, което ще става все по-популярно и атрактивно!

Автор: Даниела Соколова