ХОРО СЕ ВИЕ, ИЗВИВА В... DVD САМОУЧИТЕЛ

ПримерМладите хореографи Милена и Костадин Господинови ще ни учат на 20 от най-популярните народни танци в поредица от 4 дискаВечер в столичното 11-о СОУ цари необичайно оживление. Мъже и жени на най-различни възрасти влизат във физкултурния салон, обличат анцузите и се хващат на хорото. Това са членовете на клуба за народни танци "Чанове", създаден преди повече от две години от семейство Милена и Костадин Господинови. "Когато започнахме, бяхме 1-2 клуба в София - сподели пред "Всичко за жената" младата хореографка. - Сега са повече от 20. Дори през пролетта се проведе първото надиграване на любителски състави. Гордеем се, че нашият клуб го спечели. А през септември дори вдигнахме първата сватба на младоженци, които се залюбиха на "нашето" хорото. Често учениците ми ме питаха как могат да учат стъпките у дома. Така на мен и на съпруга ми ни хрумна идеята да направим самоучител и да запишем танците на DVD. Тъкмо се чудехме как да финансираме проекта, когато един от членовете на клуба ни предложи той да даде парите. Така Борислав Славов си спечели прозвището Танцуващия продуцент. Той толкова се ентусиазира от идеята, че с месеци рови и събира информация за фолклорните области, танците, носиите, дори направи специален сайт horo.bg.”

Милена и Костадин са посветили живота си на фолклора. И двамата танцуват в различни състави от деца. Завършили са Академията за музикално и сценично изкуство в Пловдив, специалност "Българска народна хореография". По време на следването пламва и любовта им. Синчето им няма още 2 годинки, а вече заспива само под звуците на народна музика. Двамата са професионални танцьори в ансамбъл "Филип Кутев", няколко години са били и в трупата на Нешка Робева. "Имаме достатъчно опит, добре знаем как да покажем стъпките, за да се възприемат лесно от непрофесионалисти -обясняват хореографите. -Затова не ни беше трудно да запишем самоучителите. Включихме 20 от най-популярните хора и ръченици. Разпределихме ги в 4 диска по 5, като във всеки има танци и от петте фолклорни области на страната. От първия диск, който вече е на пазара, ентусиастите могат да научат Право хоро,Дунавско, Ширто, Ръка и Шопска ръченица. Записахме и останалите и ще ги пускаме един след друг."

Дисковете са с версия на български и на английски език. Всеки от тях съдържа 3 модула. В първия са описани накратко историята на съответните танци, области, носии... Във втория Милена и Костадин обясняват стъпка по стъпка танца. Има опции за връщане и повтаряне на отделните части на хората. Така всеки според опита и възможностите си може постепенно сам да научи стъпките. А накрая хората са изиграни от професионални танцьори от ансамбъл "Филип Кутев".

ПЕПА ЙОРДАНОВА


Източник : в. Всичко за жената, четвъртък, 15.11.2007.