"40 до 40"

 

Милена и Костадин Господинови с отличие в проекта “40 до 40“

 

За втора поредна година, Дарик радио представи своя проект „40 до 40“, чиято цел е да разпознае и отличи успешно реализирали се млади българи на възраст до 40 години, останали встрани от медийния интерес. Проектът до някъде прилича на състезание – всеки свободно може да номинира кандидат (допускат се и групови номинации), след което престижно жури избира тези 40 кандидатури, зад които счита, че стоят българи, които са „креативни, иновативни, успешни, смели, търсещи новото, създаващи, развиващи България“. Тук състезанието свършва и всички отличени стават членове на „Клуб на визионера" – общност на всички отличени във всяко следващо издание на проекта „40 до 40".

 

„Клуб на визионера" насърчава споделянето на знания, умения, опит, нови идеи и цялостна визия по теми, свързани с развитието на бизнеса и обществото в България. Съвместно с Дарик, членовете на клуба организират свои срещи и радио дискусии за споделяне на визии по значими теми и генерират конкретни решения. Някои от темите на дискусиите са: Образование, Предприемачество, Изкуство, Информационни технологии, Социални иновации, Архитектура.

 

Тази година, сред отличените бяха и хореографите-създатели на клуб по български народни хора „Чанове“, Милена и Костадин Господинови.

 

Журито ги избра сред 230 номинации, защото те, по думите на Константин Вълков, Програмен директор на Дарик радио, са от хората, които „променят страната, в която живеем и работим, те са с пламъче в очите, готови за експерименти, пълни с идеи… Те са истинските иноватори. Те вдъхновяват. Те движат колелото напред…“

 

Отличието идва в много специална за Милена и Костадин Господинови година – годината, в която клуб „Чанове“ става на 10 години – и е свидетелство за неизчерпаемата им енергия и безкрайна любов към българското. Това е отличие, което казва „Продължавай напред – има смисъл!“, защото общественият отзвук и признание е една от малкото награди, която насърчава творците да продължават да търсят и да постигат.

 

А постигнатото от Милена и Костадин за тези 10 години не е никак малко:

 

В началото на 2005 г. създават клуб по български народни хора "Чанове" с желанието да дадат възможност на повече българи да се докоснат до автентичните български хорà. Сега клубът има школи в осем български града - София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Стара Загора, Елин Пелин и Чирпан.

 

През 2006 г. провеждат първия „Семинар по български народни танци“ и оттогава инициативата е ежегодна и събира българи от всички краища на страната.

 

През 2007 година създават първия по рода си видео „Самоучител по български народни танци", в който представят 20 от най-обичаните български хора от всички фолклорни области на България.

 

През 2008 г., заедно с Хоро БГ, успяват да съберат на една сцена най-добрите фолклорни ансамбли на България в спектакъла „Класиците на българския танц“, за което са отличени със „Специална годишна награда за култура и изкуство“ на 13ти ежегоден „Салон на изкуствата“.

 

Отново през 2008 г. и отново с Хоро БГ поставят началото на традиционния общобългарски събор на любителите-хороигралци „Празник на хорото", който се провежда в Албена.

 

През 2009 година реализират втора част на „Самоучител по български народни танци", като представят още 20 популярни български хорà.

 

През 2010, по случай петата годишнина на клуба, създават първото българско фолклорно онлайн радио "Чанове", което свири само българска народна музика.

 

През 2011 година, отново в партньорство с Хоро БГ, създават първата българска Хоротека – денонощна фолклорна дискотека „Клуб на Хорото".

 

По това време вече клубът има школи в осем български града и през залите са репетиции месечно минават по повече от 2 000 души.

 

През 2014 г., едновременно в пет града, стартира следващата успешно реализирана инициатива на Милена и Костадин, която се нарича "Клуб по балкански народни танци". Въпреки, че в групите по балкански танци се изучава автентичен фолклор от съседните ни държави, те отново са насочени към българите и към българското, защото както споделят Милена и Костадин „за да си припомним колко силен е бил в годините и колко силен продължава да бъде българският дух, трябва да опознаем неговите корени, в цялата им многоцветност и сложност, защото „за да си тежи един камък на мястото“, той трябва да знае съвсем точно от къде произлиза и как се е развивал, повлиявал и променял в годините“.

 

Церемонията в чест на отличените във второто издание на проекта "40 до 40" се състоя на 21 януари 2015 г. на „върха на света“ – 19-тия етаж в Infinity Tower. Съвсем закономерно, на церемонията присъстваха „всички 40 вдъхновяващи, иновативни и смели млади хора от второто издание на проекта "40 до 40", но истинска изненада за Милена и Костадин бе връчената им от Нестле България благодарствена грамота, която гласи: „Нестле България ви благодари за креативността, борбения дух и неспирната енергия, с които намерихте начин българските народни традиции и фолклор да бъдат съхранени!“.

 

Милена и Костадин приемат отличието на „40 до 40“ с радост, гордост и отговорност, но го считат не толкова за признание за минал успех, колкото за стимул и вдъхновение за нови търсения и постижения.

 

 

Автор: Даниела Соколова