Усмивки от Юндола

 Без картинка

          снимки и видео от семинара  

 Клуб по български народни танци ”Чанове” за втора поредна година организира семинар по български народни танци в местността Юндола. Тази година участниците бяха 74 ентусиазирани българи от различни краища на България. Най-голяма беше групата от София, като имаше участници и от Варна, Добрич и Пловдив. В деня на своето пристигане бяха посрещнати с току-що изпечена погача с шарена сол и мед. Всеки ден те изучаваха любими български народни хора, следобед слушаха с интерес разказите за българските етнографски области, за танците, носиите, обичаите, поминъка,

музиката и песните на българите през вековете.

 

 

Всичко това видяха и в танците, които им прожектирахме след всяка лекция, а след това оживено коментираха видяното и чутото. Участниците разбраха какво представляват размерите в българската народна музика, как да ги познават и отброяват и характерните за всяка област ритми и звучене.

 

Безспорно туристическите преходи до местностите Пашови скали и Мангьов мочур бяха интересни и изпълнени с много настроение и смях. На местността Пашови скали им разказахме легендата на това изключително красиво място и си направихме незабравими снимки. Някои не пропуснаха и да тропнат едно хорце на върха. На Мангьов мочур пък седнахме на красивата поляна и Коцето разказа за Родопската област и нейните специфични особености.

 

Всяка вечер участниците се  събираха в големия ресторант на комплекса, забавляваха се и танцуваха до насита, а последната гала вечер всяка група се изяви с хората, които бяха научили.

 

Имаше надиграване, импровизации, приятни изненади и наистина веселбата беше голяма. Накрая всеки получи за награда грамота и подарък за своето участие.

 

По време на семинара учениците от различните групи с голям ентусиазъм научиха следните хора:

Право хоро

Дунавско

Ширто

Ръка

Дайчово

Малишевско

Енино хоро

Черкезко

Селско шопско

Чичово

Сатовчанско 

Петрунино

Сборенка

Щеркольовата

Йове

Шопска копаница

Бръсни цървул

Ангеловата

Испайче

 

Изключително сме щастливи, че толкова много българи дойдоха на семинара ,че  се запознахме с тях и станахме приятели. Надяваме се, че успяхме да запалим интереса им към българския фолклор и сме сигурни,ч е всеки от тях се докосна и усети магията наречена „българско хоро”.

 

Благодарим Ви, че бяхте с нас!

 

Очакваме ви отново догодина!

 

 

Още снимки от семинара

 

http://picasaweb.google.com/ivan.zaprianov/1108...

 

http://picasaweb.google.com/nborshukov/2008#

 

http://picasaweb.google.bg/georgi.d.krastev/110817082008?authkey=r9kyqgM05hc