DVD самоучител по български народни танци разпространяван чрез вестник “Труд” и “24 часа”

Преди 2 години, ние, Милена и Костадин Господинови, хореографи на клуб Чанове, в процеса на своята работа стигнахме до убеждението, че хората имат нужда от самоучител по български народни танци, за да могат да се докоснат до своята същност и традиции, да могат и в своя дом да имат помощник, който да им помогне да научат и танцуват красивите и необикновени български хора. Във време, в което културата беше в застой и никой не рискуваше да влага в нея, нямаше кой да ни подкрепи и помогне да осъществим тази наша идея. Съдбата обаче ни се усмихна и ни събра с един голям българин на име Борислав Славов, който реши да инвестира в нас и начинанието ни, независимо от резултата.

 

Дълго мислихме кои да бъдат българските хорà, които да представим и обясним в Първия Самоучител по български народни танци на DVD. Влагайки много труд и професионализъм, ние създадохме сценария, методическата последователност и техническа схема на показване на хорàта, така че крайният резултат да бъде разбираем за всеки желаещ да се научи да танцува.

 

Събрахме екип от танцьори, оператори, режисьор, гримьор и сценични работници и  на 2 ноември 2007 г., този самоучител стана факт! На вниманието на българите и приятелите на България, предложихме завършен продукт, който да обогати знанието им за българското танцово изкуство и фолклор.

 

Днес, още една година по-късно, с огорчение споделяме, че некоректни наши колеги решиха да се възползват от нашия труд и идея и нагло имитираха нашия самоучител по български народни танци:

 

Ивайло Вълков – „хореограф” на имитацията на нашия самоучител, участвал в снимките на оригиналния самоучител – без висше хореографско образование, от скоро танцьор във „Филип Кутев”.

 

Десислав Йочев – участвал в снимките на първия самоучител, участвал в снимките на втория самоучител, подписал за това съответния обвързващ договор, като по същото време участва и снимките на имитацията на самоучителя, разпространяван с вестниците „Труд” и „24 часа”.

 

Тянка Иванова - участвала в снимките на първия самоучител, участва и в имитацията на самоучителя.

 

Проф. Д-р Елена Кутева – съдейства и спомага за създаването на оригиналния самоучител, като предоставя под наем костюми и съгласие за участието на танцьори от Филип Кутев. По подобен начин спомага и имитаторите.

 

Имитацията засяга всички детайли на нашия труд: обясненията на хорàта, начинът на показване, техническите средства и визия, начинът на заснемане, костюми, методиката за направа на самоучителя като цяло.

 

Министерство на културата, което регистрира нашия оригинален продукт и би трябвало да защитава нашите авторски права и тези на изпълнителите, с лекота регистрира и имитациите, без да си направи труда да провери съответсвието на двата продукта, създавайки по този начин предпоставка за легално нарушаване на авторските ни права.

 

Имитацията се разпространява от вестниците „24 часа” и „Дневен труд”, чрез подвеждаща реклама:

 

Хореографите на този продукт  Ивайло Вълков и Дима Тодорова, не са хореографи на ансамбъл „Филип Кутев”.

 

Използваната музика е авторска, а не е част от „златните записи” на ансамбъл „Филип Кутев”.

 

В името на нашите лоялни приятели, ние ще потърсим правата си по съдебен ред, вярвайки, че в тази държава все още има място за талант и професионализъм.

 

Имитациите обикновено са до време и успехът им е под съмнение.

 

Ние, обаче, ще продължаваме да работим със същата любов и ентусиазъм за вас, истинските ценители на българкия фолклор и традиции.

 

За вас вече е готова втората поредица от DVD Самоучителя по български народни танци, съдържаща нови 20 български народни хорà, с която ще ви зарадваме около Коледните празници.

 

Автор: Милена и Костадин Господинови